preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac

Login
Tražilica
Od vrtića, do srednje

 

Dobitnici smo Nagrade grada Karlovca

Dobitnici smo priznanja "Vitez tolerancije"

O našem gradu

 

  

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Plan i program za OŠ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2015.

Ukupno: 59335
 

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži radi po kalendaru MZOS-a. Godišnji plan i program rada psihologa organiziran je prema standardima rada psihologa u OŠ i SŠ, propisanima od strane MZOS-a i Hrvatske psihološke komore, u programu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja Centra. 

Realizacija godišnjeg plana i programa rada psihologa ostvarena je kroz  individualni i skupni rad u  DV, OŠ (RO i OOS)  i SŠ Centra u suradnji s razrednicima, nastavnicima, voditeljima OOS i str. suradnicima u Centru, u cilju poboljšanja psihosocijalnog razvoja učenika i odjela u cjelini. Kroz djelatnost stručno razvojne službe provode se savjetovanja roditelja /skrbnika /udomitelja pojedinih polaznika / učenika na temelju razvojno rehabilitacijskih potreba. Redovito se provode poslovi u Povjerenstvu za upis u predškolski odgoj, za upis u OŠ (RO – čl. 8 i  OOS - čl. 9 Pravilnika) i SSŠ Centra (ljetni, jesenski upisni rokovi). Prema novim standardima za E- upise u SŠ, pravovremeno se prate i realiziraju sve potrebne aktivnosti prema nadležnim službama i roditeljima učenika u svrhu ostvarivanja prava na izravni upis.  Obvezni su pregledi učenika 8. raz. OŠ Centra na službi šk. medicine, Medicini rada, individualna i skupna psihologijska procjena u suradnji sa službom profesionalnog usmjeravanja HZZ-a u svrhu određivanja primjerenog programa srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Za potrebe polaznika/učenika COODM-a, pripremaju se nalazi i mišljenja psihologa za nadležna Tijela vještačenja, provodi se opservacija novih učenika nakon upisa i praćenje razvojno obrazovno rehabilitacijskog statusa u završnim programima DV (starija predškolska skupina), OŠ (8.raz.) i SŠ (3. raz.).

          Stručno usavršavanje stručnog suradnika psihologa ostvaruje se kroz županijska vijeća stručnih suradnika, stručno vijeće Centra, strukovne konferencije, edukacije i seminare, prema obvezama iz Statuta HPK i Zakona o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ.

U suradnji s razrednicima RO i voditeljima OOS za sjednice RV i kolegije, savjetovanja, dani su prijedlozi i preporuke za nastavak odgojno obrazovnog rada i rehabilitacijske potrebe, kao i za dodatne specijalističke preglede u zaštiti psihofizičkog zdravlja i razvoja djece i mladih. Prema obvezama str. suradnika psihologa za rad na projekciji broja i sastava odjela za svaku šk. godinu, prate se zaključci RV, održani su stručne  sjednice po programima i smjenama, s okvirnim prijedlozima za sastav odjela, uz daljnju primjenu individualiziranih rasporeda /programa rada za polaznike s kombiniranim teškoćama (dodatne, specifične razvojno rehabilitacijske potrebe polaznika) u funkciji psihosocijalne rehabilitacije.

 U radu odgojiteljskog vijeća predškolskog odgoja psiholog  priprema stručnu procjenu i mišljenje za šk. obveznike, za nadležna šk. povjerenstva, u suradnji s voditeljima skupina provodi dodatna savjetovanja roditelja za potrebe rehabilitacije i/ili  za ostvarivanje prava na primjereni oblik školovanja i rehabilitacije.

Dodatna skrb za psihofizički razvoj i zdravlje - dodatna zdravstvena potpora u suradnji s medicinskom sestrom uključuje planirano zdravstveno praćenje, mogućnost terapije p.p., tabelu evidencije terapije, suradnju sa nadležnim liječnicima šk. medicine, sustručnjačku podršku u razrednom odjelu i odgojno obrazovnoj skupini, savjetodavni rad s roditeljima, upućivanje na kontrolnu proširenu timsku obradu – ovisno o vrsti utjecajnih teškoća (neuropedijatar, dj. psihijatar, defektolog, logoped, psiholog)  

          Školski preventivni program Centra - s obzirom na različite vrste primarnih i utjecajnih teškoća, specifične uvjete rasta i razvoja učenika, preventivne aktivnosti različite vrste i razine paralelno se primjenjuju s odgojno - obrazovnim i rehabilitacijskim postupcima. 

Opća prevencija provodi se kroz posebno prilagođene sadržaje zdravstvenog i građanskog odgoja, aktivnosti na satovima razrednog odjela, program prevencije grada Karlovca, projekte suradnje s redovnim OŠ i SŠ grada Karlovca i suradnju sa službama podrške (zdravstvena i socijalna skrb, odjel za maloljetničku delinkvenciju PU Karlovac).

Potrebe za selektivnom i indiciranom prevencijom proizlaze iz postojanja niza rizičnih činitelja i njihovog značajnog utjecaja na rast i prilagodbu učenika s teškoćama u učenju i razvoju. Centar planira realizaciju niza programskih aktivnosti i sadržaja u svrhu ublažavanja nepovoljnih činitelja i poticanja i jačanja zaštitnih činitelja razvoja i prilagodbe učenika. 

 

Ti to možeš, ja to mogu by Slidely Slideshow

preskoči na navigaciju