preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac

Login
Tražilica
Koliko je sati?
Od vrtića, do srednje

Nagrada grada Karlovca

Dobitnici smo Nagrade grada Karlovca

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
O našem gradu

   

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Plan i program za OŠ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2015.

Ukupno: 36505
Riječ ravnatelja

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac – kvalitetna odgojno-obrazovna ustanova u sadašnjosti, otvorena za nadolazeće promjene u budućnosti.

Od početka svog djelovanja Centar je odgojio i obrazovao cijelu plejadu učenika s teškoćama u razvoju i pripremio ih za samostalan život u društvu. Intencija učiteljskog i nastavničkog kolektiva sastoji se u tome da svakom učeniku pristupi na individualan način, da prilagodi program odgoja i obrazovanja svakom učeniku kako bi se postigao što bolji učinak samostalnog života u društvu i obitelji. Kurikulum Centra teži za tim da se što veći broj predškolaca pripremi za školovanje u redovnim školama, učenici osnovne škole kvalitetno pripreme za nastavak školovanja u srednjoj školi, učenici u odgojno-obrazovnim skupinama kvalitetno usvoje „školu života“, dok maturanti nakon završetka srednje škole u Centru budu pripremljeni za tržište rada. To usmjerenje je ovjenčano brojnim uspjesima na svakoj navedenoj dionici odgoja i obrazovanja, a posebnu radost pruža činjenica da zaposlenje naših maturanata može dostići pokazatelj čak do 60%.

U zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući blagohotnosti i zauzetosti za naše učenike osnivača Grada Karlovca, posebice gradonačelnika Grada Karlovca gospodina Damira Jelića kao i pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti gospođe Andreje Navijalić, znatno ojačana materijalna baza Centra, usudim se reći čak do neprepoznatljivosti. U tom pogledu učenici i učiteljski kolektiv Centra veliku zahvalnost izražavaju također i našim brojnim donatorima.

Zahvaljujući združenim snagama cijelog kolektiva Centra postigli smo izuzetno dobre rezultate u odgoju i obrazovanju djece i mladeži čemu je dao pravu ocjenu naš osnivač, dodijelivši Centru Nagradu Grada Karlovca za 2014.god.

   

 

Put prema poboljšanju kvalitete organizacije rada Centra i podizanju normi standarda nije bio lak. Ipak je nas u brojnim stvarima pratio uspjeh koji je postao uzrokom radosti na licima naših učenika i zaposlenika.

A krenuli smo od uređenja stubišta i klimatizacije učionica u potkrovlju.

 

Ubrzo smo pokrenuli i Projekt rekonstrukcije i dogradnje Centra.

  

 

Zbog globalne financijske krize koja nas je zatekla 2008.god. radovi su djelomično bili započeti u fazama, dok se u većem dijelu nastavili 2016.god.

I u uvjetima krize nastavili smo s projektima i poboljšanjem materijalnih uvjeta u školi.

Zalaganjem i angažmanom hrvatske vojske napravljena je rekonstrukcija dječjeg igrališta, a posredstvom projekta zaklade „Zamah“ uređen je školski vrt.

  

U međuvremenu svoju preobrazbu doživljava i unutrašnjost Centra: proširena zbornica, rekonstrukcija praktikuma, nabavka informatičke opreme, pametnih ploča, rekonstrukcija knjižnice, prilagodba prostorija za učenike s višestrukim teškoćama.

Uočena je bila potreba nabavke vozila. Zalaganjem našeg administrativnog osoblja, gradonačelnika, župana i dobrotom zaposlenika u upravi AC „Rijeka –Zagreb“ bilo je nabavljeno kombinirano vozilo.

 

Velikodušnim potezom Međunarodnog kluba žena uspjeli smo prilagoditi vozilo za prijevoz invalidnih osoba, dobili odobrenje za provođenje rehabilitacijskih postupaka i osposobili prostoriju za senzornu integraciju, dopunili sadržaje sobe za snoezelen i rekonstruirali sportsku dvoranu.

  

 

 Tijekom svega navedenog vremena nastojali smo i što kvalitetnije odmarati kako djeca, tako i odrasli.

  

     

   

   

 

Preobrazbu je doživjela i naša zgrada na kojoj je promijenjen krov, zamijenjeni oluci te stavljena nova fasada.

 

 

Napravljeno je također parkiralište za potrebe korisnika i zaposlenika Centra.

 

Rekonstruirana i obnovljena ograda u ulici Banija.

 

Učenici s velikom radošću koriste dodatne sadržaje u teretani, a mališanima je velika utjeha boraviti u novopostavljenoj kućici.

  

 

Centar je uspješno implementirao IPA projekt „Svi za jednoga, jedan za sve“

  

 

Napredak je vidljiv zahvaljujući različitim oblicima suradnje na međunarodnoj razini:

  

Sa OŠ „Milka Šobar Nataša“ i „Miran Jarc“ iz Črnomlja (Slovenija),

te stranim veleposlanstvima u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanica Izraela u RH

 

Kvalitetna suradnja razvije se Katehetskim uredom Zagrebačke nadbiskupije i osnovnim školama grada Karlovca.

  

 

Vrlo su značajni i korisni oblici projektne suradnje sa srednjim školama grada Karlovca.

  

 

Podrška su nam Gospodarska i Obrtnička komore Karlovačke županije.

 

 

Svoju velikodušnost u darivanju svake godine pokazuje gospođa Danica Zoretić:

 

A doista najveći zahvat koji će omogućiti preobrazbu rada u našem Centru, omogućiti rad u jednoj smjeni i kvalitetniju prehranu je nastavak dogradnje Centra koji je u završetku 1. faze. Nadamo se ovogodišnjem nastavku radova kako bismo uskoro mogli koristiti novouređene prostorije.

  

 

Osim jačanja materijalne baze i prilagodbe Centra normama Državnog pedagoškog standarda, radimo na organizaciji i formiranju referalnog centra prema Pravilniku o odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama kako bismo naš Centar pripremili za budući centar izvrsnosti u kojem će se za zadovoljstvom školovati i odgajati naši učenici, dok će zaposlenici zdušno slijediti i ostvarivati svoj životni poziv.

Prepoznavajući znakove sadašnjeg vremena svjesni smo nadolazećih promjena u kojima će stručni djelatnici našega Centra odigrati ključnu ulogu u transformaciji oblika odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama. U brizi za dobro svakoga od njih želimo da svaki korak unapređivanja odgojno-obrazovnog procesa bude napravljen u korist učenika s teškoćama. Neka posebne ustanove i nadalje budu nositelji pojačane brige za učenike s teškoćama, a istovremeno i Centri podrške redovnim školama. Otvorenost Centra, spremnost stručnih djelatnika za prilagodbu i odgovore na suvremene oblike integracije i inkluzije, jamči da smo sposobni odgovoriti izazovu vremena, poštujući prvenstveno interes i dignitet učenika s teškoćama, a perspektivu Centra ispuniti ponosom pred stručnom i društvenom javnošću.

Svima koji su doprinijeli osnutku, djelovanju, razvoju i uspjesima našeg Centra, posebice onima koji su sav svoj život uložili u odgoj i obrazovanje djece s teškoćama; onima koji su samozatajno pratili rad Centra i svesrdno materijalno i moralno zalagali se za njegovo postojanje; onima koji su višekratno ispružili svoju ruku dobrote i dali svoj doprinos u bilo kojem obliku, a sve radi veće sreće učenika, sa zahvalnošću poručujemo: u suradnji s našim Centrom s ponosom dokučite manifest svoje vlastite i općeljudske dobrote!

                                                                                                                      Ravnatelj Volodymyr Kubinskyy

 

 

preskoči na navigaciju